Belangrijke dossiers

Warmtenet in de Bollenstreek:

Samen op weg naar duurzame warmte

In de Bollenstreek wordt hard gewerkt aan een duurzame toekomst. Woningcorporatie Stek en de gemeenten in de regio zijn samen een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van een warmtenet. Dit innovatieve project kan een belangrijke stap zijn in de energietransitie en biedt kansen om sociale huurwoningen te voorzien van betaalbare en milieuvriendelijke warmte.

Een warmtenet is een systeem waarmee restwarmte of duurzame warmte wordt verspreid naar meerdere woningen en gebouwen. In plaats van individuele verwarmingssystemen maakt een warmtenet gebruik van een centrale warmtebron, zoals restwarmte van industrie of geothermie uit de bodem. Dit kan niet alleen bijdragen aan een lagere CO₂-uitstoot, maar ook de afhankelijkheid van aardgas verminderen.

De betrokken partijen onderzoeken nu welke wijken in de Bollenstreek geschikt zijn voor aansluiting op een warmtenet en hoe bewoners hierbij betrokken kunnen worden. Huurders spelen hierin een cruciale rol. “Betaalbaarheid en betrouwbaarheid staan centraal. We willen dat onze huurders hier de voordelen van zien, zonder dat ze worden geconfronteerd met hogere kosten,” aldus Stek.

Huurdersorganisatie Huurdershart houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en pleit voor een actieve inbreng van huurders in dit proces. “Samenwerking en transparantie zijn essentieel om dit project te laten slagen,” zegt Huurdershart.

Met dit onderzoek zet de Bollenstreek een stap naar een duurzamere toekomst. Heeft u vragen of ideeën?  Neem dan contact op met Huurdershart om uw stem te laten horen!

Einde salderen strop voor huursector

Over twee jaar, op 1 januari 2027, eindigt de salderingsregeling voor zonnestroom. Dat heeft de Eerste Kamer op 17 december 2024 definitief besloten.

De Woonbond heeft berekend dat bij het stoppen van de salderingsregeling, zonnepanelen voor een gemiddelde huurder alleen nog financieel nog iets opleveren als men minder dan € 2,- servicekosten per zonnepaneel betaalt. Boven dat bedrag hebben huurders met panelen juist meer kosten dan wanneer ze geen zonnepanelen hadden gehad. De meeste huurders betalen momenteel meer dan € 2,- per zonnepaneel in de servicekosten.

De Woonbond en Aedes (vereniging van woningcorporaties) pleiten voor een serieuze tegemoetkoming van de overheid voor huurders en verhuurders zodat het voor huurders aantrekkelijk blijft om zonnepanelen te nemen en de energietransitie geen vertraging oploopt.

Huurdershart en Stek zijn en blijven in gesprek over verduurzaming, energiebesparing en het betaalbaar houden van de woonlasten.

De Rechten & Plichten

van huurders van sociale woningen in Nederland

In Nederland heeft u als huurder van een sociale huurwoning zowel rechten als plichten, die zijn vastgelegd in de wet en het huurcontract. Sociale huurwoningen in de Bollenstreek worden beheerd door woningcorporatie Stek en zijn bedoeld voor mensen met een lager inkomen.

Uw rechten
Huurders hebben het recht op een betaalbare woning, waarbij de huurprijs en jaarlijkse huurverhoging binnen wettelijke grenzen vallen. De maximale huurprijs wordt bepaald door het woningwaarderingsstelsel (puntensysteem). Ook hebben huurders recht op woongenot: als verhuurder moet Stek zorgen voor een veilige, goed onderhouden woning. Gebreken die onder groot onderhoud vallen, zoals lekkages, moeten door Stek worden opgelost.

Verder heeft u recht op privacy. Stek mag uw woning niet zonder toestemming betreden. Ook kunt u bezwaar maken tegen een huurverhoging of de huurprijs laten toetsen door de Huurcommissie.

Uw plichten
U moet de afgesproken huur tijdig betalen en de woning gebruiken zoals bedoeld: als woonruimte. Daarnaast bent u verantwoordelijk voor klein onderhoud, zoals het vervangen van een kapotte kraan of het schilderen van binnenmuren. Het is belangrijk dat u geen overlast veroorzaakt voor buren.

Voor aanpassingen aan de woning, zoals het plaatsen van een nieuwe keuken, is voorafgaande toestemming van Stek nodig. Na afloop van de huurperiode moet de woning in de oorspronkelijke staat worden opgeleverd, tenzij anders is afgesproken.

U en Stek: samen verantwoordelijk
Een goede relatie met Stek is zeer wenselijk. Waar u verantwoordelijk bent voor netjes gebruik van de woning, zorgt Stek voor structureel onderhoud en een redelijke huurprijs. Bij onenigheid kunnen u en Stek terecht bij de Huurcommissie of een rechter.

Een sociale huurwoning zorgt zo voor betaalbaar wonen, als u en Stek beiden hun verplichtingen nakomen.